Evropska centralna banka i Centralna banka BiH: EU standardi u CBBiH

Bez autora
Oct 02 2011

Evropska centralna banka (ECB) i Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) uspješno su završile 18-mjesečni program tehničke saradnje koji je finansirala Evropska unija kroz Instrument programa predpristupne pomoći (IPA) u iznosu od jedan milion eura. Program saradnje provela je Evropska centralna banka u saradnji sa sedam centralnih banaka eurosistema. Tokom konferencije za novinare, danas u Sarajevu, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić je istakao kako je na CBBiH na ovaj način pokušala da u niz segmenata dostigne standarde Evropske unije, te da pokaže drugim institucijama da dostizanje standarda nije nemoguće. Glavni rezultati programa su nova statistika kamatnih stopa, koja će uskoro biti implementirana, zatim obučeno osoblje za korištenje modela kratkoročnog prognoziranja, te uspostavljanje mape puta kojom je planirano učešće i doprinos CBBiH u procesu EU integracija. Program je, također, doprinio i procesu usklađivanja Zakona o CBBiH sa pravnim okvirom Evropske unije, te je uspostavljen okvir za analizu finansijske stabilnosti koja će biti više fokusirana na buduće trendove i rizik.

Evropska centralna banka i Centralna banka BiH: EU standardi u CBBiHEvropska centralna banka (ECB) i Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) uspješno su završile 18-mjesečni program tehničke saradnje koji je finansirala Evropska unija kroz Instrument programa predpristupne pomoći (IPA) u iznosu od jedan milion eura.

Program saradnje provela je Evropska centralna banka u saradnji sa sedam centralnih banaka eurosistema.

Tokom konferencije za novinare, danas u Sarajevu, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić je istakao kako je na CBBiH na ovaj način pokušala da u niz segmenata dostigne standarde Evropske unije, te da pokaže drugim institucijama da dostizanje standarda nije nemoguće.

Ocjena AAA

"Ušla BiH u Evropsku uniju ili ne ušla, mi želimo da imamo evropske standarde u CBBiH", rekao je Kozarić. Glavni rezultati programa su, prema riječima guvernera, nova statistika kamatnih stopa, koja će uskoro biti implementirana, zatim obučeno osoblje za korištenje modela kratkoročnog prognoziranja, te uspostavljanje mape puta kojom je planirano učešće i doprinos CBBiH u procesu EU integracija. Program je, također, doprinio i procesu usklađivanja Zakona o CBBiH sa pravnim okvirom Evropske unije, te je uspostavljen okvir za analizu finansijske stabilnosti koja će biti više fokusirana na buduće trendove i rizik.

Šef odjela za evropske i ekonomske integracije u Delegaciji Evropske unije u BiH Jurgis Vilcinskas je kazao da je Delegacija EU sigurna da zadnjih 18 mjeseci nije potrošen novac nego je, ustvari, investirano u monetarnu i finansijsku stabilnost BiH, te usklađenost sa evropskim standardima.

"Govoreći bankarskim jezikom, ovaj projekt je postigao rejting AAA u transferu know how-a i transferu znanja u najznačajnijem dijelu javne ekonomije", rekao je Vilcinskas.

Eurosistem

Prema njegovim riječima, prihvatanje evropskih standarda je važno za CBBiH kako bila spremna za pridruženje evropskom sistemu centralnih banaka kada jednog dana BiH uđe u EU.

Gilles Noblet, zamjenik generalnog direktora Direkcije za međunarodne i evropske odnose ECB-a, ovom prilikom je naglasio da vjeruje kako je ECB programom tehničke saradnje sa CBBiH, doprinijela jačanju institucija BiH. On je dodao kako su snažne institucije i dobro upravljanje od suštinskog značaja za Evropsku uniju i BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik